2022

1-9 OKT:
Marianne Edelweiss

Konstnären Marianne Edelweiss bodde i Röstånga fram till sin död 2007. Vi är väldigt glada att kunna visa ett urval av hennes målningar i en utställning som öppnar nu på lördag, med fokus på mönster, utforskande och personliga berättelser.
Öppet kl 12-16, lör-sön. Obs! Öppet två helger 1-9 oktober.
 
Från Konstnärslexikonet Amanda:
“Hennes bilder är personliga och speglar hennes sinnestämning under arbetet med bilderna. Hon mediterade för att bättre förstå motiven. Hon märkte att det hade inverkan på såväl färg som form. Bilderna ändrade sig och blev lugnare samtidigt som färgerna fick större betydelse. Hennes målningar påminner om de australiska aboriginernas sätt att måla med starka färger, stukturer och punktteknik, samt gestalta drömbilder. Hon arbetade även som kristallterapeut och med healing.”
 

Utställningen produceras i samarbete med John Henrysen.

Facebookeventet

3-18 SEP:
Rickard Grönkvist

Repetitioner och släktskap

Rickard Grönkvist (1978) ställer ut fotografier på temat ’repetitioner och släktskap’. Rickard kombinerar ofta bilder som bär på gemensamma nämnare. Det kan röra sig om färger, form, komposition och motiv. Det är först när de sammanförs som associationer uppstår, kanske en vag förnimmelse, en påminnelse om något svunnet minne.

 

Rickard Grönkvist är frilansande fotograf, illustratör och grafisk formgivare med bas i Malmö. Han har ställt ut på Olsson & Gerthel i Malmö under Southern Swedish Design Days 2021. Sålt in bilder till det danska designvarumärket Muuto till deras showroom i Köpenhamn, Stockholm och Paris. Medverkat i en grupputställning i Amsterdam (Louvelle Art) sommaren 2022, och har nu sin första soloutställning i på Röstånga Konsthall.

 

13-28 AUG:
Hanna Sjöstrand
Gunnhild Torgersen

LJUSET / READING THE OCEAN IN A POND

Hanna Sjöstrand
LJUSET

Utställningen LJUSET visar ljusreproduktioner från svenska vapen som producerats och provskjutits i den svenska bruksorten Karlskoga. Eld från när vapnen avlossas silas genom papper tillverkat av svampen Fnöskticka. Svampen har plockats vid Bofors Test Center i Karlskoga.

Hanna Sjöstrand jobbar i huvudsak med måleri och scenkonst. Hon är född och uppväxt i Karlskoga, Sverige och är utbildad på Malmö Konsthögskolan. Numera är hon boende i Oslo.

Digital ljusbearbetning: Simon Möller
Tack till Jan Olov Nilson, Annika Sjöstrand och Ludvig Uhlbors. Samt till Jorun Hagalig Grytten och Trina Palmer som delat sina kunskaper om papperstillverkning av svamp.

www.hannasjostrand.se

Gunnhild Torgersen
Reading the ocean in a pond

När vatten flyter genom ett landskap, eller krusningar uppstår i en vattenyta, skapas linjer som vittnar om riktning, styrka eller närvaro av land. I skulpturserien Reading the ocean in a pond har stöpta glasfat blivit fyllda av sand som hämtats från de yttersta kanterna av landmassor, platser där land möter ett hav som synes oss oändligt. Att teckna i sand är en tidlös men ändå flyktig mänsklig handling, en form av historieberättande, en ritual eller en tillfällighet. I Torgersens skulpturer möter sand och linjer de lokala naturkrafternas inverkan.

Gunnhild Torgersen arbetar huvudsakligen med skulptur och installation. Hon är utbildad vid Malmö Konsthögskola (MFA 2011) och bor och arbetar i Oslo. Hennes arbete har de senaste åren visats på bland annat Norsk Billedhoggerforening och Noplace i Oslo, Nitja center for samtidskonst i Lillestrøm, Vermillion Sands i Köpenhamn och Møre og Romsdal Kunstsenter i Molde.

gunnhildtorgersen.com

4-19 JUNI:
Karolina Erlingsson​

LJUS NATT

skärvor

skimmer

vatten

minner

I sin utställning på Röstånga Konsthall visar Karolina Erlingsson en videoinstallation med rörelse i ljus. Tiden och platsen har satt tonen, men likt ett skört minne är den drömskt tvetydig; kanske är vi lika mycket här som där?

Erlingssons arbete kretsar ofta kring teman som tid, plats, kropp och minne. Men även tankar kring berättande, översättning och tolkning är återkommande. Genom film, ljud, text, teckning, installation och performance, intresserar hon sig för relationen mellan närvaro och frånvaro, materiellt och immateriellt, det inre och det yttre.

Karolina Erlingsson, född 1980, har sin bas i Malmö. Hon har studerat Fri Konst i Sverige och i Portugal och tog sin MFA från Malmö Konsthögskola 2008. Tidigare utställningar och projekt i urval inkluderar: Krognoshuset Aura (Lund), Galleri Format (Malmö), OEI editör (Stockholm), Lunds Konsthall (Lund), Kilometre of Sculpture (Võru), Karst (Plymouth), Göteborgs Internationella Konstbiennal (Göteborg) och Moderna Muséet (Stockholm).

www.karolinaerlingsson.com

14-29 MAJ:
Linnéa Carlsson

Linnéa Carlsson, född 1975, bor och arbetar i Malmö. Hon gick ut Malmö konsthögskola 2008.

Sedan dess har hon låtit material och hantverk ta stor plats i sina processer och verk. Hennes skulpturala installationer utmanar ofta givna roller och hierarkier, som i skulpturserien Male Nude där nakna män i brons intar passiva positioner som vanligtvis kvinnor skildrats i.

Men det kan också handla om den helt subjektiva verkligheten i specifika och väldigt subtila skeenden och upplevelser, som här, då knackad kopparplåt får skildra hur hennes farfar svävade över sin sjukhussäng i en nära-döden-upplevelse efter att hans fru gått bort.

Linnéa Carlssons verk har senaste åren visats på Borås Internationella skulpturbiennal, Molekyl Galleri, Skåneskonstförening, Galleri CC, Edsviks Konsthall, Galleri Thomas Wallner, Ystad konsthall, Tjörnedala Konsthall, Malmö Konstmuseum med mera.

15-18 APRIL:
Anita Persson Wessne​

Måleri och keramik

Nu öppnar Röstånga Konsthall för våren!

På långfredagen är det vernissage för Anita Persson Wessne som visar måleri och keramik. Öppet kl 11-17 långfredagen till och med annandagen (15-18 april).

Anita Persson Wessne är uppvuxen i Lund men bor sedan många år på landet i Alberta, Staffanstorps kommun. Hon har tidigare ställt ut på Röstånga Konsthall 2019.

”Keramiken har parallellt med annat konsthantverk funnits med mig hela livet. Rakutekniken med det svarta som möter krackeleringarna och metallskiftningarna i glasyren fascinerar mig. Det är magi. Inget som går att styra och väldigt spännande att arbeta med.

Måleriet har tagit fart först på senare år. Jag började med akvarell men har nu övergått till oljefärg och coldwax vilket jag trivs väldigt bra med. Från transparent till mera kraftfullt uttryck.”